PED114_RO

Nume proiect: Nanoparticule hibride de Fe-Si magnetic-luminiscente destinate pentru aplicații biomedicale

Contract nr . 114/2016

Cod Proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2016-1698

Program: Pr. 2-Creșterea competivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare.

Tipul proiectului: Proiect experimental-demonstrativ

Director de proiect: Dumitrache Florian

Coordonator: Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației

Partener: Universitatea București – Facultatea de Biologie

Sursa finantare: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI)

Rezumatul proiectului:

Proiectul are ca scop principal prepararea și optimizarea unor nanovehicule operabile magnetic, cu proprietăți luminiscente, pentru scopuri multifuncționale (diagnoză, distribuție de medicament, hipertermie și tratament fotodinamic) bazate pe nanoparticule hibride de Fe-Si. Dezvoltarea sistemului original validat în laborator constă în obținerea unei suspensii stabilizate și biotestate pe bază de nanoparticule de Fe-Si sintetizate în prealabil prin piroliză laser într-un singur pas. Proiectul propune două configurații de nanostructuri: nanoparticule agregate conținând nanocristale separate pe bază de Si și Fe sau nanoparticule compozite cu miez pe bază de Fe și înveliș pe bază de Si. Astfel, se obține un material dual: magnetic (mulțumită Fe) și luminiscent (Q-dot-urile Si). Se urmărește adaptarea mărimii medii a nanocristalelor de Si la valori între 2-5 nm, cu scopul de a genera luminiscență în vizibil. Nanoparticulele produse vor fi dispersate și stabilizate folosind derivate ale PEG, L-Dopa, CMCNa, treonină, dextran, chitosan etc. În final, modelul demonstrativ de produs optimizat va fi validat pe bază a 6 caracteristici: marimea nanoparticulelor, parametrii de răspuns magnetic, eficiența fotoluminiscenței, stabilitatea suspensiei, biocompatibilitate și efectul de hipertermie indus magnetic.

Faza I – 29/12/2017

Nanocristale pe baza de fier si hibride Fe/Si sintetizate prin piroliza laser: analize de structura, magnetice si biocompatibilitate.

Pentru detalii faza dati click aici pentru a vizualiza

Lista de personal:

Coordonator:

Florian Dumitrache
Claudiu Fleaca
Ion Morjan
Elena Dutu
Alina Ilie
Ion Sandu
Iuliana Morjan
Eugenia Vasile
Adrian Petris
Mihai Patachia
Dan Adrian Miron
Stefan George Banita

Partener:

Anca Dinischiotu
Sorina Nicoleta Voicu
Miruna Silvia Stan
Virginia Cecilia Gheran
Mihaela Balas
Claudia Ion